Je hebt een website en wilt hier uiteraard hoger mee ranken in Google. Nu is het belangrijk dat je een goedwerkende kwalitatieve website hebt met actuele en sterke content, maar er komt meer bij kijken om hoog in de zoekresultaten van Google te komen. Zo heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van linkbuilding. Maar wat is linkbuilding nu eigenlijk en waarom zou ik linkbuilding moeten gebruiken voor mijn website? Bovendien, wat zijn toepasbare tips als ik met linkbuilding aan de slag wil?
Een belangrijk onderdeel van het verhogen van jouw page en domain authority, en daarbij jouw positie in zoekmachines als Google, is linkbuilding. Linkbuilding houdt in dat je links naar je eigen pagina’s verzameld, van binnenuit en vooral van buiten je website. Wanneer kwalitatieve en vertrouwde links naar jouw pagina’s leiden ziet Google dit als een indicatie dat jouw website zelf ook kwalitatief en betrouwbaar is, wat leidt tot een hogere waarde en rank in de zoekmachine.
Wat is linkbuilding
Linkbuilding is niets anders dan het genereren van links (klikbare hyperlinks). Deze links staan op andere websites en verwijzen naar jouw website.
Waarom linkbuilding?
Google heeft een complex algoritme (punten die belangrijk zijn om hoog in de zoekresultaten te scoren) en hier maakt linkbuilding onderdeel van uit. Google vindt een website belangrijk als er kwalitatieve links naar toe gaan (wat een kwalitatieve link is, wordt later besproken). Vroeger was het zelfs zo’n grote factor dat je bij websites links kon inkopen en je hierdoor hoger in de zoekresultaten terecht kwam. Dit is tegenwoordig niet meer het geval, maar je zult nog wel aan linkbuilding moeten doen om hoog te scoren in de zoekresultaten van Google.
Wat zijn kwalitatieve links?
Voordat er überhaupt begonnen wordt met het generen van kwalitatieve links is het handig om te weten wat een kwalitatieve link is. Een kwalitatieve links is afkomstig van een website die door Google wordt gezien als betrouwbaar en voor het hebben van een hoge autoriteit (autoriteit is in het kort de populariteit van de website). Lage kwaliteit links zijn links van directory websites waar je je link handmatig op kunt plaatsen. Dit soort links moet je echter niet volledig in de ban gooien, maar je zult hier niet teveel gebruik van moeten maken.
Je linkbuilding strategie
Wanneer je wilt beginnen met linkbuilding moet de eerste vraag intern zijn. Is de content op mijn website van dergelijke kwaliteit dat iemand er naar zou linken? Wanneer je deze vraag met een harde nee beantwoord heb je intern nog zaken te doen. Het is namelijk niet handig om een slechte website of slechte content te hebben en dan aan linkbuilding te gaan doen. Je zult eerst intern moeten beginnen om linkbuilding succesvol te maken.
Wanneer je wel met linkbuilding gaat beginnen is het belangrijk om het zo natuurlijk mogelijk te doen en dus niet gaat doen aan spammen. Snel veel links krijgen kan juist voor het tegenovergestelde resultaat zorgen. Google ziet dat namelijk als spammen en dit is niet iets wat je wil dat Google van je website ziet.
Hoe vraag ik links aan?
Je bent er klaar voor, ja ik ga aan linkbuilding doen. En dan kom je erachter dat het helemaal niet zo makkelijk is, dat klopt. linkbuilding is een langzaam proces wat in principe aandacht nodig heeft. Hier een aantal tips voor het aanvragen van links:
Geen betaalde links
Het betalen voor links kan anno 2016 niet meer iets goeds voor uw website opleveren op het gebied van linkbuilding. Als je wel aan betaalde links doet om bijvoorbeeld meer bezoekers te halen naar je website zorg er dan voor dat de link als een no-follow gezet wordt. Dit houdt in dat Google de link niet zal zien als een link die voor uw linkbuilding geldt, maar enkel als een losse link waar bezoekers op kunnen klikken om naar een andere website te gaan.
Linkteksten (anchortekst)
De anchortekst is de tekst van de hyperlink waar je op klikt als je naar een nieuwe pagina gaat. Voor Google is deze tekst belangrijk, omdat deze naar alle waarschijnlijkheid het onderwerp van de achterliggende pagina bevat. Dat betekent dat als je een pagina goed wil laten scoren op een bepaald zoekwoord, deze ook in de linktekst zal moeten komen te staan. Het is niet verstandig om hierin te gaan over optimaliseren aangezien dit kan worden opgevat als spam. In een gezond linkprofiel bevat 80% van de anchorteksten de bedrijfsnaam, 10% het belangrijkste zoekwoord en 10% is vaak niet ingevuld. Een afbeelding (of logo) kan ook een link bevatten. De ALT-tag geldt dan als anchortekst.
Social media
Wees aanwezig op social media aangezien Google hier waarde aan hecht. Zorg ervoor dat een artikel op je website kan worden gedeeld op sociale media als Facebook en Twitter. Wanneer het veel gedeeld wordt ziet Google dat mensen je content interessant vinden en dit zal alleen maar goed zijn voor je ranking. Een eigen Facebook en Twitterpagina is dan ook belangrijk aangezien je vanuit hier content kunt promoten onder je volgers.
Gastblog
Het schrijven van een gastblog op een blog met een hoge autoriteit kan een goede linkbuildingstrategie zijn. Let wel dat het veel tijd zal kosten omdat je eerste en relatie zal moeten opbouwen met bekende bloggers. Je kunt bijvoorbeeld aandacht aan deze blogger besteden via je Facebookpagina. Probeer dit wel weer erg natuurlijk te doen. Als er een relatie is opgebouwd kun je voorstellen om een gastblog te doen en dan te linken naar je website. Hierbij is het natuurlijk belangrijk dat de blog van de blogger aansluit bij jouw website.
Persbericht
Een persbericht is een handig middel om backlinks te genereren. Je hebt zelf in de hand hoe vaak je naar je website linkt in je persbericht aangezien je het zelf samenstelt. Dit moet je echter niet overdreven doen. Probeer op een natuurlijke manier naar je eigen website (bedrijf) te linken. Het is belangrijk dat je persbericht niet als spam zal overkomen.
Netwerken
Naast het offline verkrijgen van populariteit is het ook belangrijk om met lokale partijen te netwerken. Dit zal niet direct voor kwalitatieve links zorgen aangezien het opbouwen van een relatie net als bij het aanvragen van een blogartikel veel tijd kost. Maar als je uiteindelijk door het netwerken een goede relatie hebt opgebouwd en een aantal links hebt gegenereerd dan zijn dit veelal krachtige links met een hoge actuele score die niet alleen zorgen voor een hogere online populariteit, maar ook zorgen voor een sterke lokale offline populariteit.
Hoe bouw je een goed linkprofiel op?
Doordat Google linkbuilding zo belangrijk vindt houden ze ook in de gaten hoe jij de links vergaart en hoe relevant en betrouwbaar deze links zijn. Wanneer jij links koopt en binnen korte tijd heel veel backlinks krijgt zal Google jouw website niet als betrouwbaar zien en zal de zoekmachine het juist afstraffen, wat zelfs zou kunnen leiden tot het verwijderen van jouw website als Google – waardoor je dus helemaal niet meer gevonden wordt.
Maar hoe bouw je dan wel een goed linkprofiel op? Wat zoekmachines als Google graag zien is dat jij je linkprofiel zo natuurlijk mogelijk opbouwt. Dat houdt in dat jij de links krijgt volgens een natuurlijk proces, dus doordat mensen jouw content ook daadwerkelijk willen delen en de links niet geforceerd zijn. Ook wil je de links over een langere periode vergaren. Honderd links binnen een week is voor Google een beetje verontrustend, maar wanneer je hetzelfde aantal links binnen een periode van een aantal maanden krijgt is dit al een stuk natuurlijker.
Het beste is wanneer jij zelf kwalitatieve en deelbare content maakt, waarbij anderen de content uit zichzelf willen delen op hun eigen website of hun sociale media. Natuurlijk kan je best anderen een duwtje in de goeie richting geven en anderen een berichtje sturen dat je nieuwe content hebt. Gebruik dus ook zeker je eigen sociale media om tegen je volgers te zeggen dat ze eens een kijkje op je nieuwe pagina moeten nemen.
Wat je ook zeker kan doen is gastblogs of artikelen schrijven voor andere, gerelateerde websites. Wanneer jij bijvoorbeeld een reisblog hebt en je focust op een bepaald gebied of een bepaalde manier van reizen zou je op een grotere, algemene reiswebsite een gastblog kunnen schrijven over jouw onderwerp. Zo’n grote site zal vaak als kwalitatief en vertrouwd gezien worden, waardoor een link op een lokale pagina naar jouw eigen, gerelateerde website ook gelijk gezien wordt als een kwalitatieve en betrouwbare link.
Handige tools:
http://www.opensiteexplorer.org/
Extra voordelen van linkbuilding
Je bouwt voornamelijk aan je linkprofiel voor een hogere positie in Google, maar er zitten nog andere voordelen aan linkbuilding. Wanneer vanuit andere, gerelateerde websites door wordt verwezen naar jouw pagina, zoals bij een gastblog op een grote reiswebsite, zal dat ook extra publiek trekken. Een deel van de bezoekers van die website zal ook zeker die van jou opzoeken en daar blijven rondhangen. Ook bouw je relaties op met andere websites, waardoor je misschien later nog een keer een artikel voor die website kan schrijven en naar elkaar kan blijven linken. Ook dit helpt allemaal weer met je positie in zoekmachines, dus het is extra voordelig voor jou.
Zelf geen tijd voor website marketing, promotie en linkbuilding?