Wat is SSL?

  1. Home
  2. SEO
  3. Wat is SSL?

Wat is SSL?

Waarschijnlijk bent u de term wel eens tegengekomen, en misschien heeft u wel een vaag idee bij het begrip maar toch weet u niet helemaal wat het inhoudt: SSL. Kort samengevat is SSL – kort voor Secure Sockets Layer –  een techniek die voor een beveiligde verbinding tussen de server van een website en de bezoeker van diezelfde website zorgt.  Op het moment dat u dan gegevens invult worden deze gecodeerd en beveiligd, zodat bijvoorbeeld wachtwoorden en creditcardgegevens niet achterhaald kunnen worden door hackers en andere cybercriminelen. Hierdoor kunt u dus zonder zorgen internetbankieren bij uw bank of online artikelen bestellen bij webshops, maar ook inloggen bij intranets en mailservers.

U kunt een SSL verbinding herkennen aan het groene slotje dat in de adresbalk verschijnt. Als u op het groene slotje klikt krijgt u ook nog eens gegevens van het bedrijf en het certificaat te zien.

Verder begint de URL van een website met een SSL verbinding met https:// in plaats van http://. In sommige gevallen wordt de adresbalk ook nog eens groen en verschijnt de naam van het bedrijf ook in de adresbalk. Dit is alleen het geval wanneer het bedrijf niet zomaar een SSL certificaat heeft, maar een certificaat met Extended Validation, ofwel EV.

SSL Certificaten

Om uw website te beveiligen met een SSL verbinding heeft u een certificaat nodig. Er zijn verschillende soorten certificaten die u kunt aanschaffen, maar de meest gebruikte zijn het Single Domain SSL Certificaat, en het het Extended Validation SSL Certificaat.

Het Single Domain SSL Certificaat wordt gebruikt voor één enkel domein. Als u dus onder uw website nog een aantal subdomeinen heeft vallen deze niet onder het certificaat  Een Extended Validation SSL Certificaat werkt in principe hetzelfde als het Single Domain SSL Certificaat, maar bij een EV certificaat wordt de adresbalk groen en krijgt u in de balk ook de naam van het bedrijf te zien.

Bij het aanvragen van een SSL certificaat worden uw gegevens en de identiteit van uw bedrijf gecontroleerd. Vervolgens krijgt u een gepersonaliseerd certificaat, Root certificaten en een Private Key, die aan elkaar gekoppeld worden. De Root certificaten zijn ook nog eens gelinkt aan een certificaatautoriteit zodat de browser kan zien wie het certificaat heeft uitgegeven. Wordt deze link niet gemaakt of wordt de certificaatautoriteit niet vertrouwd dan geeft de browser een waarschuwing dat de verbinding als nog niet beveiligd is.

Beter vindbaar in Google

Naast dat gegevens online worden versleuteld vindt Google het erg belangrijk dat een website een SSL-certificaat heeft. Daarom telt het hebben van een SSL-certificaat ook mee in de zoekmachine optimalisatie van Google. Op het moment dat uw website goed beveiligd wordt komt u dus ook hoger te staan in de zoekresultaten. Daarnaast heeft u in bepaalde gevallen, zoals bij een webshop, sowieso een certificaat nodig onder de Wet bescherming persoonsgegevens.

Waarschuwingen in de internet brouwser

Heeft u geen SSL-certificaat, dan zal Google bezoekers waarschuwen dat het geen beveiligde website is. In een tijdperk waarin mensen veel hebben gehoord over cybercriminaliteit en de gevaren van het internet zou dit mogelijke klanten kunnen afstoten die vervolgens op zoek gaan naar een concurrent die wel beveiligd is, zeker nu Chrome actief bezoekers waarschuwd bij het ontbreken van een SSL certificaat. De beveiligde verbinding van een SSL certificaat geeft een stukje extra vertrouwen aan bezoekers.

Vanaf oktober 2017 geeft Chrome (versie 62) de waarschuwing ‘NIET VEILIG’ weer wanneer gebruikers tekst opgeven in een formulier op een HTTP-pagina en voor alle HTTP-pagina’s in de incognitomodus.

U doet er dus goed aan om een SSL certificaat aan te schaffen voor uw website en/of webshop. Niet alleen geeft het een beveiligde verbinding, maar ook vertrouwen van en naar de bezoeker. Daarnaast helpt het nog eens voor uw zoekmachine optimalisatie en dus uw ranking in de zoekresultaten. Een SSL-certificaat is al een must voor iedere website en webshop waar om persoons- en betaalgegevens gevraagd wordt, maar voor elke andere website wordt het ook steeds belangrijker. Schaf dus zo snel mogelijk een SSL-certificaat aan als u er nog geen heeft.

Remedia zorgt naast webdesign & seo/marketing ook voor hosting/domeinnamen en SSL certificaten.

Neem contact op voor meer informatie!

 

Een compleet All-in pakket €295,-

Ontwerp van uw maatwerk website
Zelf eenvoudig aanpassingen maken of stuur aanpassingen naar ons door!
Geen omkijken naar technisch onderhoud /updates
Hosting, domeinnaam, e-mail & 24/7 support

 

All-in website laten maken pakketOfferte aanvragen